Keresés
  • trx-house

Szezonális alapanyagok

Télen nagy gondot okozhat, ha zöldségek kiválasztására gondolunk. Pedig ebben az időszakban is érdemes a szezonális alapanyagok közül választani. Ezzel pénzt spórolhatunk meg, illetve sokkal több vitamint és ásványi anyagot vihetünk be a szervezetünkbe.

Januári zöldségek-gyümölcsök:

- birsalma

- cékla

- cikória

- csicsóka

- fekete retek

- káposzta félék

- kökény

- naspolya

- paszternák

- póréhagyma

- sütőtök

- téli alma

- téli körte

- zeller



Legyünk ebben is tudatosak, és próbáljuk étrendünket változatosan, idény gyümölcsökkel és zöldségekkel feldobni. Higgyétek el, sokkal könnyebb lesz tartani magunkat az új étrendhez, ha nem mindig ugyanazt főzzük, sütjük.


Szezonális zöldségek: zeller

A zeller (Apium graveolens) a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, gyökérzöldség. Őshazája valószínűleg a Mediterráneum; alighanem onnan terjedt el már az ókorban. Kínában először az 5. század tájékán említik. Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj-és lépbetegségek kezelésére javasolta. Magas vitamin- (A, B1, 2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi. Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával, illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét. Emellett jó hírünk a fogyni vágyóknak, hogy rendkívül kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. Így tökéletes köret akár vacsorára is. Sokszínűen felhasználható, mi a gumóját püréként fogyasztjuk a legszívesebben.


Életmódváltó receptjeink: Zeller püré Hozzávalók: 1 nagy fej zellergumó, 1 dl rizstejszín


Elkészítés:

gif

- a zellergumót pucoljuk meg, és kockázzuk fel - forraljunk vizet, melyet ízesítsünk só, bors, ételízesítő (adalékmentes) fokhagyma granulátum - a lobogó vízbe tegyük bele a zellert - főzzük puhára, majd szűrjük le - botmixerrel pürésítsük és közben tegyük hozzá a rizstejszínt - amikor selymes állagú, tegyük vissza a tűzhelyre és forraljunk rajta még egyet, ízlés szerint szerecsendióval még pikánsabbá tehetjük. Jó étvágyat!

0 megtekintés

KAPCSOLAT

ÍRJ VAGY HÍVJ, HA VAN MÉG KÉRDÉSED
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©az oldalt készítette a TRX House Stúdíó